Hej
Jeg har en veninde som i gennem flere år er blevet udsat for grænseoverskridende og respektløs adfærd.

Jeg har som barn selv levet i det og jeg er næsten ikke i tvivl om at det er psykisk vold og at hendes kæreste er narcisist.
Heldigvis er min veninde meget åben omkring problemerne i deres forhold og fortæller mig alt. Desværre ser hun kun deres problemer som “små ting” eksempler på disse små ting kan være at hun bliver skældt ud (store vredesudbrud) med ord som “hvor er du klam”, “hvordan er det at du er opdraget” og “du er et vrag”.
Hun siger at det føles ubehageligt og at hun godt ved at det ikke er okay. Alligevel fortsætter hun i forholdet og undskylder episoderne med at det også har været en presset og stressende periode.
Hun taler ofte om en dårlig stemning, som kan opstå ud af ingenting eller hvis hun afviser sex.
Jeg kan komme med rigtig mange eksempler.

Jeg kan mærke at jeg nu efter snart efter 3 år med episoder hver uge, hver anden uge eller hver tredje uge, snart ikke kan hører på hverken det gode eller det dårlige i deres forhold. Jeg er blevet til en person hun læsser tingene af på for at hun kan komme videre og blive glad i hendes forhold. – Jeg kan ikke engang være glad på hendes vegne over de “gode ting”.

Jeg kan læse mig til, at I opfodre pårørende til at blive og lytte. Men er man en dårlig veninde hvis man trækker sig fordi det påvirker en så meget? Mit humør er også meget styret af deres forhold og jeg kan mærke at jeg bliver ked af det og bekymret hver gang jeg tænker på det.

Mange hilsner
Den meget bekymrede veninde

Maria Ændret status for at udgive 15/08/2024