Forpustet. Alene med børnene i ferien
Jeg sidder her på nippet til sommerferien og faktisk, gør det mig lidt forpustet, selvom jeg også glæder mig og har glædet mig længe. Måske er det noget med forventningerne, måske er det fordi, det pludselig kommer tæt på.
I hvert fald kan jeg pludselig mærke en træthed kommende snigende – sådan allerede helt på forhånd.
Jeg skal nemlig være alene med mine 2 børn i 3 uger her i Danmark. Selvom pengene er små, vil jeg gerne give dem og os de allerbedste uge. Men jeg ved også, at jeg bliver træt undervejs og får brug for alenetid.
Så, hvad gør jeg af den her følelse? Som jeg vel og mærket har nu, allerede inden det hele er begyndt? Hvordan får jeg indfriet alle forhåbningerne (hos os alle 3) uden at jeg går helt kold eller bliver en alt for vred mor undervejs?
Dbh. Lisa
Svar fra Lulutalk
Kære Lisa
Velkommen til den forpustede mor-klub.
Jeg gætter på at rigtig mange vil kunne genkende det du skriver, da det jo er virkeligheden for mange skilsmissefamilier at være alene med sine børn i 3 uger.
Skilsmisser kan gøre, at det kan føles ekstra vigtigt at den tid, man har med sine børn bliver god, faktisk helt fantastisk. Og hvis det oveni ikke er en ”almindelig skilsmisse”, men et brud grundet vold og voldsomme konflikter, så er det kun naturligt at ønsket om at børnene får en konfliktfri og glædesfyldt sommerferie, er endnu større.
Men pyhhh, jeg bliver helt forpustet.
Det er kæmpe høje forventninger til os selv og til vores børn. Den høje barre kan svær at ramme og især urealistisk at holde i 3 uger.
Hvis vi forsøger at sætte os i børnenes sted, så vil jeg mene at langt de fleste børn i dag brug for ferie hvor hverdagens tempo bliver taget ud, hvor ro, langsommelighed og nærvær kommer i fokus. Herefter kan man søge oplevelser og aktiviteter til at udforske ude i verden.
Med den tanke i baghovedet, er du en hjælp for dine børn og dig selv, hvis du har fokus på at mærke dig selv, din energi eller træthed, således du kan være et forbillede på ferielangsommeligheden ved at tage pauser og være træt. Du er et forbillede for dine børn i at vi alle skal samle energi, for at kunne være til stede. Du viser dine børn, at de også gerne må mærke sig selv og handle på det.
Du kan f.eks. indføre en ”stille-time” hver dag, som I alle kan have gavn af. Alt efter deres alder kan I øve det ved f.eks. at sige ”den næste time er det stilletid, hvor vi ikke taler sammen. I må selv om hvad I vil lave. Jeg vil gerne hjælpe med at komme med ideer, men det skal være roligt og vi skal være hver for sig”.
Det kan være at denne anbefaling lyder helt utænkelig for dig, så tilpas det netop dig og dine børn ift. hvad en pause kan indeholde. Kan det være at se en film sammen hver dag, at lytte til lydbog sammen eller andet, hvor du aktivt tager stilling til, at du skal slappe af og se om du kan lade lidt op.
Nu skriver du ikke alderen på dine børn, men hvis de ikke er helt små, kan I også starte med at have et ”sommerferiemøde”, hvor I laver en idébank med ønsker til hvad I skal lave. Og husk, der findes mange gratis-aktiviteter, som du kan benytte, så du ikke bliver alt for presset økonomisk.
Her kan dage med rolig, ikke højt-aktive dage også puttes ind, og evt. børnenes overnatning ved gode venner eller familie. Pauser med nye input fra andre voksne, kan være en gave for både dig og dem. Det er helt ok ikke at tilbringe hele ferien sammen.
Med en sommerferieplan bliver der en tydelighed ift. børnenes og dine egne forventninger. Så der både er plads til at få brændt noget krudt af, og også have hjemmedage med afslapning. Forudsigelighed og rammesætning er, på trods af at det er ferie, en god ting, der kan få alle til at slappe lidt mere af.
De høje forventninger forældre kan have til sig selv, kan kalde på et indre værditjek. Prøv at tænke over, hvilke barndomsoplevelser, stemninger og minder som du ønsker for dine børn?
Lange sløve dage på strande, grin over brætspil, regnvejr og pandekager, oplevelsesture, at klare fælles udfordringer, opleve verden, prøve nye ting, falde i søvn i hængekøjen, ikke have planer mm.
Hvad kunne være dine ønsker for dine børn, at de tager med sig af minder? Jeg kunne håbe at dette værdifokus kan hjælpe til at sænke dine forventninger lidt til dig selv og få øje på værdien af ikke at være ”på” som mor hele tiden, og se værdien i bare det at ”være”.
Der er en forståelse af, at ferier helst ikke skal indeholde konflikter og slet ikke vredesudbrud, fordi ferier skal være glædesfyldte og i harmoni. Jeg ser på uenigheder og følelsesudbrud i sunde relationer, som udtryk for at i denne relation kan og må alle følelser eksistere. Ferietiden gør, at I kan nå at finde hinanden igen, hvis der er uenigheder. Du kan f.eks. samle op senere på dagen hvis du blev for vred og satte en grænse for hårdt, ved at undskylde for hårdheden, men ikke for at sætte grænsen. Det er en meget vigtig læring i livet at kunne mærke vrede, sætte grænser og derefter kunne nå til tryghed med sine tætte relationer igen.
Jeg håber, at du kan bruge nogle af disse spredte tanker om, hvad ferietid kan gøre ved os og jeg ønsker jer en god ferie med plads til pauser for jer alle.
God sommer <3
Kærlig hilsen
Ellen