Det var altid min skyld:

Heidies fortælling om psykisk vold

Da Heidie møder sin ekskæreste, er hun sikker på, at hun har mødt ”manden i sit liv”. Men efter kort tid sammen ender en fælles bytur med, at han truer hende på livet og hun må flygte fra hans lejlighed.

Heidie vender tilbage, og parret bliver sammen. Det bliver starten på et turbulent forhold, der konstant veksler mellem kærlighedserklæringer, drømmen om det perfekte forhold og løgne og et voldsmønster, der gradvist tager til. Samtidig glemmer Heidie aldrig truslen om at blive slået ihjel – og hun husker den ved hvert skænderi, parret har.

I dette afsnit sætter vi spot på psykisk vold, og hvorfor det er så svært at erkende den og bryde med en voldelig partner. Vi taler om, hvordan volden kan fortsætte selv efter, man er gået og så skal vi høre, hvad Heidie gjorde for at komme videre og ”ud på den anden side”.

Sammen med Heidie taler vi om hendes kamp for i dag at acceptere og forstå, at det aldrig er den voldsudsattes skyld at blive udsat for trusler, og at vold – uanset hvilken form for vold – aldrig er okay.

LYT OGSÅ TIL

“Sammen lagde vi puslespillet”
- Anne & Mettes fortælling om at have været udsat for vold af den samme
Anne og Mette er i dag veninder, men deres venskab startede anderledes end flestes. De mødes over, at de har været sammen med den samme mand - som udsatte dem begge for vold.  En råkold dag mødes de for sammen at lægge puslespillet over deres fælles fortid. 
Jeg troede, vi kunne have den gode skilsmisse:
Rosa Marias fortælling om når voldsudøver også er børnenes far
At skulle etablere et forældresamarbejde sammen med den, der har brugt vold imod en, kan synes urimeligt svært. Alligevel er det en situation, som mange kvinder står i adskillige år.
Alle mine penge forsvandt:
Malous fortælling om økonomisk vold
Marie Louise fortæller om, hvordan hendes privatøkonomi blev en del af den vold, der udspillede sig mellem hende og hendes ekskæreste. Vi taler om, hvordan penge og privatøkonomi bliver brugt som en del af volden – og hvordan det i Marie Louises tilfælde efterlod hende med en tømt opsparing og stor gæld.
Jeg havde slet ikke regnet med at jeg skulle ende på et krisecenter:
Lines fortælling om at bo på krisecenter
Efter et længere forhold med mange voldsepisoder, tog Line endelig en beslutning om at forlade kæresten og flytte ind på et krisecenter. Line fortæller hele sin historie om forløbet op til at hun tog af sted, om hverdagen på et krisecenter, og om hvordan er det at komme hjem igen.
Hvem er jeg nu?
Matildes fortælling om at (gen)finde sig selv efter at have været udsat for vold.
Tiden efter at Matilde forlader det voldelige forhold bliver kaotisk. Matilde har mistet sin egen mening om, hvad hun gerne vil, hvad hun synes om, og “følger bare med”. Hun udfylder den larmende stilhed efter det voldelige forhold med aftaler, byture og konstant at være i gang. I dette afsnit taler vi om at finde tilbage til sig selv og gå på jagt efter at finde en ny version af sig selv efter at have været udsat for vold.
Det kan også føles underligt trygt at blive:
Berits fortælling om at leve i et voldeligt forhold i mange år.
I dagens afsnit sætter vi lys på, hvordan man overlever i et voldeligt forhold i mange år. Vi skal høre om, hvad man står tilbage med, når tæppet endelig falder, hvordan man forholder sig til alle de år, der har været præget af volden – og hvordan man starter rejsen med at finde tilbage til sig selv.