Jeg har løjet for alle omkring mig:

Carolines fortælling om skam og tabu

Et sted inde i Caroline, ved hun godt, at noget føles forkert i hendes parforhold. Kærligheden er vanedannede, næsten som et drug, og selvom hendes kæreste kan være modbydelig over for hende den ene dag, og dagen efter overøse hende med ros og kærlighed, bliver hun hos ham.  

På trods af, at Caroline får overskredet sine grænser, bliver overvåget i deres fælles hjem og føler sig krænket, føler hun en skam og må derfor lyve over for familie og venner – og også over for sig selv – om det forhold, som mavefornemmelsen fortæller hende, ikke er rart at være i. Det er først da hun en dag tilfældigvis lytter til et program om partnervold, at hun begynder at forstå at det er dét, hun er udsat for. Jo mere viden og oplyst hun bliver om voldens mekanismer, jo mere står det klart, at hun må ud af forholdet.

I dette afsnit taler vi med Caroline om skam og tabu. Vi hører om gaslightning, og hvordan viden skal være med til at oplyse om grænseoverskridende adfærd. Og så fortæller Caroline om at miste tilliden til ens egne følelser – og hvor afgørende det er at stole på sin mavefornemmelse for at forhindre at komme i en situation, hvor man mister sig selv

Vi taler også om, hvor vigtigt det er, at pårørende ikke dømmer eller stiller ultimative krav til den voldsudsatte om at gå. For hvis vi tør tale højt om volden, kan det være med til at understrege virkeligheden i voldsoplevelserne og på den måde give os et fælles sprog om volden, så vi nemmere kan nedbryde tabu og skam. 

LYT OGSÅ TIL

“Sammen lagde vi puslespillet”
- Anne & Mettes fortælling om at have været udsat for vold af den samme
Anne og Mette er i dag veninder, men deres venskab startede anderledes end flestes. De mødes over, at de har været sammen med den samme mand - som udsatte dem begge for vold.  En råkold dag mødes de for sammen at lægge puslespillet over deres fælles fortid. 
Jeg troede, vi kunne have den gode skilsmisse:
Rosa Marias fortælling om når voldsudøver også er børnenes far
At skulle etablere et forældresamarbejde sammen med den, der har brugt vold imod en, kan synes urimeligt svært. Alligevel er det en situation, som mange kvinder står i adskillige år.
Alle mine penge forsvandt:
Malous fortælling om økonomisk vold
Marie Louise fortæller om, hvordan hendes privatøkonomi blev en del af den vold, der udspillede sig mellem hende og hendes ekskæreste. Vi taler om, hvordan penge og privatøkonomi bliver brugt som en del af volden – og hvordan det i Marie Louises tilfælde efterlod hende med en tømt opsparing og stor gæld.
Jeg havde slet ikke regnet med at jeg skulle ende på et krisecenter:
Lines fortælling om at bo på krisecenter
Efter et længere forhold med mange voldsepisoder, tog Line endelig en beslutning om at forlade kæresten og flytte ind på et krisecenter. Line fortæller hele sin historie om forløbet op til at hun tog af sted, om hverdagen på et krisecenter, og om hvordan er det at komme hjem igen.
Hvem er jeg nu?
Matildes fortælling om at (gen)finde sig selv efter at have været udsat for vold.
Tiden efter at Matilde forlader det voldelige forhold bliver kaotisk. Matilde har mistet sin egen mening om, hvad hun gerne vil, hvad hun synes om, og “følger bare med”. Hun udfylder den larmende stilhed efter det voldelige forhold med aftaler, byture og konstant at være i gang. I dette afsnit taler vi om at finde tilbage til sig selv og gå på jagt efter at finde en ny version af sig selv efter at have været udsat for vold.
Det kan også føles underligt trygt at blive:
Berits fortælling om at leve i et voldeligt forhold i mange år.
I dagens afsnit sætter vi lys på, hvordan man overlever i et voldeligt forhold i mange år. Vi skal høre om, hvad man står tilbage med, når tæppet endelig falder, hvordan man forholder sig til alle de år, der har været præget af volden – og hvordan man starter rejsen med at finde tilbage til sig selv.