Æresrelateret vold

Æresrelateret vold relaterer til, hvordan nogle familier kan forsøge at fastholde kontrol over den udsatte ved hjælp af vold – dette for at opretholde eller gendanne familiens ære. 

Æresrelateret vold er ofte et middel, der benyttes i mere traditionelle familiestrukturer og ofte ift. piger og LGBTQ+ personer.

 

Æresrelateret vold kan omfatte flere former for kontrol og vold:

  • Fysisk vold: dette kan omfatte slag, spark, kvælning eller andre former for fysisk skade, som bliver påført den udsatte som en straf for at bryde kulturelle eller familiemæssige normer.
  • Psykisk vold: dette omfatter trusler, ydmygelser, kontrol, tvang og andre former for psykologisk overgreb, der har til formål at opretholde æren og kontrol over den udsatte.
  • Seksuel vold: seksuel vold, som voldtægt, tvangsægteskab eller andre former for seksuel krænkelse, bliver brugt som en straf af den udsatte for at denne bryder æresrelateret normer og regler. 
  • Kontrol af seksuel adfærd: den udsattes seksuelle adfærd kan overvåges og reguleres for at bevare familiens ære. Der kan være strengt opsyn med personlige relationer, og enhver form for seksuel aktivitet før ægteskab kan mødes med stærk fordømmelse og potentielt straf.
  • Ægteskabsvalg: familiemedlemmer, især ældre generationer, kan forsøge at udøve kontrol over den udsattes valg af ægteskabspartner. Dette kan indebære pres eller trusler for at sikre, at ægteskabsvalget er i overensstemmelse med familiens opfattelse af ære.
  • Påklædning og opførsel: familiemedlemmer kan forsøge at kontrollere den udsattes påklædning og opførsel for at overholde kulturelle og traditionelle normer. Dette kan inkludere krav om at bære bestemte typer tøj og forbud mod at deltage i aktiviteter, der opfattes som umoralske.
  • Isolation: dette kan ske ved at begrænse adgangen til sociale aktiviteter, uddannelse eller arbejde uden for hjemmet for at minimere mulighederne for uacceptabel adfærd ift. æreskodeks i familien. Dette er en form for negativ social kontrol. 
  • Æresdrab: i tragiske tilfælde kan æresrelateret vold eskalere til æresdrab, hvor den udsatte bliver dræbt af familiemedlemmer som en form for straf for at have påført skam eller risiko for skam over familien.

Har du brug for hjælp?

Er du i tvivl, om du er udsat for æresrelateret vold eller befinder du dig i familierelaterede højspændte konflikter, kan du kontakte RED rådgivnings døgnåbne hotline på tlf. 70277666. 

Er du i livsfare skal du altid ringe til 112.