Husspektakler

Begrebet “husspektakler” benyttes af Politiet, når de modtager et opkald om f.eks. højlydt og urolig adfærd i en husstand, og de endnu ikke kender til situationen. Dette kan betyde flere scenarier i husstanden; fest, skænderier, voldsovergreb eller anden form for støjende og forstyrrende adfærd, der kan forstyrre og genere, eller give anledning til bekymring hos både de, der bor på adressen eller naboerne.

 

Begrebet husspektakler kan således have flere forskellige årsager og dækker over en hændelse, man ikke ved, hvad er, herunder konflikter mellem beboere, familiemæssige problemer, eller fejringer, der er ude af kontrol.  

Udtrykket benyttes altså mere bredt til at beskrive kaotiske/tumultagtige eller potentielt farlige situationer i en husstand. 

Der har tidligere været en tendens til at beskrive vold i hjemmet som værende ”husspektakler”. Det er dog vigtigt at forstå, at dette begreb benyttes til en indledende intern kategorisering på et alarmopkald hos Politiet. Når politiet har været ude i hjemmet og vurdere situationen, kan sagen enten forblive en episode med ”husspektakler” eller laves om til en ”skarp sag”. Det er f.eks. en voldssag, hvis der har været vold i hjemmet – og politiet kan se tegn på vold – eller hvis en voldsudsat ønsker at anmelde dette. Hændelsen husspektakler kan også laves om til en sag om hærværk, trusler på livet eller noget andet, som er sket.  

Hvis du er udsat for vold af din partner og i fare, skal du altid ringe til 112.   

Hjælp med at bekæmpe vold: Vi skal alle reagere, hvis vi overværer/bliver bekendt med en voldelig adfærd – også når vi befinder os i det private – ring da til 112. 

Har du akut behov for hjælp?

Så skal du ringe til Lev Uden Volds døgnåbne hotline på 1888. De sidder klar til at rådgive og støtte dig i din akutte situation.

Er du i livsfare skal du altid ringe til 112.