Narcisissme

Narcissisme refererer til en personlighedsforstyrrelse kendt som narcissistisk personlighedsforstyrrelse (NPF) eller til mere generelt at have narcissistiske træk. Personer med narcissistiske træk har en overdreven selvinteresse, manglende empati for andre og en stærk trang til at blive beundret af andre. 

Det er vigtigt at bemærke, at det ikke er alle med narcissistiske træk, der har en egentlig personlighedsforstyrrelse. Der kan være forskellige grader af narcissisme, og nogle mennesker kan udvise visse træk uden at opfylde kriterierne for en reel personlighedsforstyrrelse. 

Der findes flere typer af narcissisme, der kan komme til udtryk på forskellige måder. Herunder bl.a.: 

Overt narcissisme (åbenlyse): en form for narcissisme, hvor personen udtrykker sine personlighedstræk åbent og ekstrovert. Disse træk inkluderer typisk en overdreven følelse af egen vigtighed, behov for konstant beundring og anerkendelse samt mangel på empati. Her er nogle karakteristika:  

  • Storhedsvanvid: individer med overte narcissisme har en grandios opfattelse af sig selv. De mener, at de er ekstraordinært talentfulde, intelligente eller betydningsfulde og forventer derfor særbehandling og beundring fra andre.
  • Behov for opmærksomhed: personer med overte narcissistiske træk, søger konstant opmærksomhed og beundring fra andre. De vil have, at deres succeser og præstationer bliver bekræftet og fejret af andre.
  • Manipulerende adfærd: for at opnå den ønskede opmærksomhed og beundring kan overte narcissister udvise manipulerende adfærd. F.eks. ved at udnytte andre, lyve eller manipulere situationer og omgivelser for at fremme egne interesser.
  • Mangel på empati: ved overte narcissistiske træk mangler personen ofte empati over for andre mennesker. De har svært ved at forstå eller bekymre sig om andres følelser og behov, medmindre det på nogen måde gavner dem selv.  
  • Arrogance overfor sine omgivelser: personer med overte narcissistiske træk kan være meget arrogante og nedværdigende over for andre. De betragter andre som mindre betydningsfulde eller intelligente end dem selv, og de har en tendens til at tale ned til andre. 

Covert narcissisme (skjulte): her kommer de narcissistiske træk til udtryk på en mere subtil og mindre åbenlys måde. Mens personer med overte narcissistiske træk viser deres grandiose ego åbent, arbejder coverte narcissistiske træk mere bag kulisserne for at opnå anerkendelse, beundring og magt. Her er nogle karakteristika ved covert narcissisme: 

  • Ydmyghed: personen kan fremstå som ydmyg og selvnedgørende udadtil. De kan undervurdere deres egne præstationer og succeser offentligt, men i hemmelighed opretholder de en høj grad af grandiositet og forventer anerkendelse for dette. 
  • Skjulte manipulationsteknikker: i stedet for åbenlys manipulation kan personer med coverte narcissistiske træk, bruge mere subtile taktikker til at opnå deres mål. Dette kan omfatte at spille offerrollen, udnytte folks medlidenhed eller vedligeholde kontrol gennem passiv-aggressiv adfærd.
  • Falsk beskedenhed: personer med coverte narcissistiske træk kan præsentere sig selv som ydmyge og beskedne, men i virkeligheden kan de have et stort behov for opmærksomhed og anerkendelse. De kan føle sig såret eller fornærmet, hvis de ikke får den opmærksomhed, de mener, de fortjener.
  • Følelse af offerrolle: personer med coverte narcissister kan have en tendens til at se sig selv som ofre for omstændighederne eller andre menneskers handlinger. De kan bruge denne følelse af offerrolle til at manipulere andre til at opfylde deres behov eller ønsker.
  • Manglende empati: ligesom overte narcissister mangler coverte narcissister ofte empati over for andre mennesker. De har svært ved at forstå eller tage hensyn til andres følelser og behov.  

Covert narcissisme kan være sværere at genkende end overt narcissisme, da det ikke er så åbenlyst i sin fremtoning. Dog er det vigtigt at fremhæve, at det generelt kan være svært gennemskue narcissister eller personer med narcissistiske træk, da de netop er kendetegnede ved at være dygtige til at manipulere, ikke tage ansvar for egen andel, men pålægge andre skylden. Åbenlyst eller mere raffineret.  

Nogle af de udfordringer, som ofte kan opstå i et forhold med en partner, der har narcissistiske træk kan være: 

  • Mangel på empati: partneren har ofte svært ved at forstå eller værdsætte den andens følelser og behov. Dette kan føre til en betydelig mangel på omsorg, nærhed, forståelse, anerkendelse af følelser, ønsker, længsler og behov i forholdet. 
  • Skæv magtbalance: partneren søger ofte magt og kontrol i relationen, hvilket skaber en ubalance mellem parterne, og den udsatte vil ofte føle sig magtesløs, ligegyldig og underkendt.  
  • Manipulation og kontrol: partneren bruger ofte manipulative taktikker for at opnå egne mål og bevare kontrol over den anden. Dette kommer til udtryk ved bl.a. gaslighting, løgne og trusler, så den anden part begynder at tvivle om det, der foregår, er sandt og virkeligt. Denne tvivl kan forstærkes yderligere hvis partneren har en tendens til at vise én identitet ude blandt andre og en anden alene derhjemme. F.eks. at være kærlig og karismatisk ude, for derefter at være kold, afvisende og nedladende over for partneren hjemme. 
  • Nedbrydning af selvværd: gennem konstant kritik, nedværdigelse og bagatellisering af partnerens følelser, behov og handlinger får den udsatte gradvist nedbrudt sit selvværd og selvtillid. 
  • Skiftevis idealisering og devaluering: partneren kan have en tendens til at skifte mellem at ophøje for derefter at nedgøre sin partner. Dette kan skabe forvirring, usikkerhed og en følelse af afvisning. Se også hot and cold behavior.  
  • Mangel på ansvar: personen har ofte svært ved at tage ansvar for egne handlinger og fejl, og projicerer ofte skylden på den udsatte part. Det kan skabe tvivl og frustration hos den udsatte over, at der ikke bliver taget ansvar, som der ellers sker i en ligeværdig relation. 
  • Følelsesmæssig udmattelse: der er ofte konflikter, drama og uforudsigelig adfærd, som skaber usikkerhed og derved medføre følelsesmæssig udmattelse for den udsatte partner. 

Har du akut behov for hjælp?

Så skal du ringe til Lev Uden Volds døgnåbne hotline på 1888. De sidder klar til at rådgive og støtte dig i din akutte situation.

Er du i livsfare skal du altid ringe til 112.

Hvis du noget på hjerte, kan du altid skrive til Lulutalks brevkasse med spørgsmål, dilemmaer, tanker mm.