Imposter syndrom
Impostor syndrom eller imposter fænomenet er et psykologisk mønster, hvor man betvivler egne evner og føler man bedrager sine omgivelser. Man har en gennemgående selvtvivl og usikkerhed med en vedholdende, intern frygt for ikke at være tilstrækkelig og med frygt for at blive afsløret i at være en “svindler”.
Kvinder, der har været udsat for vold, kan i en større grad føle selvtvivl, som en konsekvens af de voldelige oplevelser. Denne tvivl kan forstærkes af den voldelige partners gentagende manipulerende, devaluerende og truende handlinger mod den udsatte. Dette kan føre til, at den udsatte får en større selvkritisk stemme og en generel følelse af mindreværd.
- Skyld og skam: kvinder, der har været udsat for vold, kan bære på følelser af skyld og skam over det de har oplevet. Dette kan bidrage yderligere til at føle, at de ikke fortjener at blive forstået og elsket, og grundlæggende at have et godt liv.
- Frygt for sårbarhed og for at blive afsløret: på baggrund af oplevelser med voldelige handlinger, kan de udsatte være bange for at vise sårbarhed eller svaghed. Dette kan føre til en oplevelse af, at de skal opretholde en facade af perfektion eller styrke for at undgå at blive afsløret som svage eller inkompetente.
- Svært ved at stole på egne evner: som udsat for vold kan man have svært ved at stole på egne evner og præstationer, da man gentagende gange er blevet fortalt, at man er forkert.
Impostor syndrom kan også påvirke den udsattes evne til at genopbygge eget liv efter volden. Den udsatte kan føle en frygt for at søge hjælp eller støtte, pga. en tvivl om, hvorvidt denne, som menneske, overhoved fortjener det. Det kan hindre den udsatte i at få genopbygget troen på egne evner og styrker.
Det er vigtigt for kvinder, der har været udsat for vold, at få øje på de negative indre stemmer, som imposter syndrom består af, for at kunne erstatte dem med mere positive og omsorgsfulde tanker, handlinger og selvopfattelser.
Har du akut behov for hjælp?
Så skal du ringe til Lev Uden Volds døgnåbne hotline på 1888. De sidder klar til at rådgive og støtte dig i din akutte situation.
Er du i livsfare skal du altid ringe til 112.