Lovebombing

Love bombing refererer til en manipulerende taktik, hvor en person overøser en anden med overdreven kærlighed, opmærksomhed, gaver og omsorgsfulde handlinger.

Denne adfærd forekommer typisk i starten af en relation, og love bombing kan være særligt udtalt i forhold, der senere udvikler sig til at være voldelige eller usunde, idet love bombing kan blive brugt til at skabe et ulige magtforhold i relationen, hvilket typisk er kendetegnende for parforhold, hvor der bliver brugt vold. Det er vigtigt at bemærke, at selvom love bombing i nogle tilfælde kan være en forløber for en voldelig eller kontrolorienteret adfærd, betyder det ikke nødvendigvis, at alle, der overøser en med kærlighed, vil udvise skadelig adfærd senere i forholdet.

Nogle af kendetegnene ved love bombing er:

  • Intensiv kærlighed og opmærksomhed: love bombers investerer masser af tid og energi i at overøse deres partner med overvældende kærlighed og opmærksomhed. Dette kan inkludere hyppige komplimenter, konstant kontakt og gaver, hvilket kan opfattes som omsorg, men oftest er et udtryk for at forsøge at opnå kontrol i relationen. Det kan også være meget tidligt i forholdet at sige “jeg elsker dig” eller “jeg vil have børn med dig”.

  • Hurtig progression i forholdet: love bombers forsøger ofte at accelerere tempoet i forholdet ved f.eks. at erklære sin kærlighed få dage efter første møde, at flytte hurtigt sammen, tidligt snakke om at få børn sammen.

  • Idealisering af partneren: love bombers har en tendens til at idealisere deres partner og placere dem på en piedestal. De kan fremstille deres partner som perfekt og ufejlbarlig, og mange beskriver relationen som “meant to be” eller “soulmates”.

  • Isolation: en del af kærlighedsbombningen kan også være at isolere deres partner fra venner og familie. Dette skaber en afhængighed og gør det sværere for den anden at søge støtte uden for forholdet.

  • Manglende grænsesætning: love bombers kan have svært ved at respektere partnerens grænser og individuelle behov. De kan insistere på at være en del af alle aspekter af partnerens liv og kan reagere negativt, hvis der sættes grænser. Nogle kvinder beskriver, hvordan det kunne komme til udtryk ved små hverdagsting såsom at gå alene i bad, på toilettet eller altid have sin telefon på højtaler i samtaler.

Love bombing kan have mange negative konsekvenser, herunder at skabe en følelse af afhængighed, forvirring og overvældelse, og den part, der er udsat for love bombing kan føle sig forpligtet til at give efter for den person, der udfører love bombing. 

Har du akut behov for hjælp?

Så skal du ringe til Lev Uden Volds døgnåbne hotline på 1888. De sidder klar til at rådgive og støtte dig i din akutte situation.

Er du i livsfare skal du altid ringe til 112.